Ufaglært? Tænk kreativt, når du søger job

Mange ufaglærte kæmper for at finde job i det moderne samfund. Hvis du selv er ufaglært, så ved du, at det er en stor psykisk belastning, når man gang på gang oplever, at der ikke er job at få. Mange af de jobs, der traditionelt var forbeholdt ufaglærte, er i dag enten overtaget af maskiner eller flyttet til udlandet.

Dette gør udfordringen endnu større, for én ting er at finde et job, noget helt andet er at finde et job, som stadig eksistere om 5 eller 10 år, når man er ufaglært.

 

At finde et fremtidssikret job

Der er ingen, der siger, at det er nemt at finde et fremtidssikret job, når man er ufaglært. Alligevel er der dog visse vilkår, der øger chancen. Faktisk er der tre parametre, som kan hjælpe dig med at vurdere, om det er et job, som også eksistere i fremtiden:

  • Arbejder skifter lokation: Når et arbejde skifter lokation, betyder det også, at det ikke er muligt at montere maskiner fast til at udføre arbejdet. Man kan muligvis få maskiner, som gør arbejdet lettere, men disse skal stadig betjenes af et menneske, hvis de skal flyttes dagligt eller måske endog flere gang om dagen.
  • Arbejder servicerer kunder i Danmark: Hvis du finder et arbejde i Danmark, som servicerer danske kunder, er det også et arbejde, der er umuligt at flytte til udlandet rent logistisk. Samtidig er det mindre attraktivt at hyre udenlandsk arbejdskraft, da kundekommunikation ofte er påkrævet. Det gør danske sprogfærdigheder til en eftertragtet egenskab.
  • Arbejdet kræver kvalitetskontrol: Et arbejde der kræver kvalitetskontrol er relativt godt sikret. For det første er kvalitetskontrol et menneskeligt kunstskab, som ikke uden videre kan overlades til maskiner. Derudover vil dansk arbejdskraft også blive værdsat højt i forhold til denne kvalitetsgodkendelse, da vi generelt som folk er kendt for vores selvstændige tankegang og gode arbejdsmoral.

 

Hvordan ser det fremtidssikrede job ud?

At finde et job, der også er sikret i fremtiden, kræver en høj grad af kreativitet. Ofte kan det blive nødvendigt for dig at vende blikket mod brancher, som du ikke tidligere havde overvejet. Det vigtigste er bare, at jobbet overholder de tre ovenstående krav.

Et eksempel på et job, som er fremtidssikret kunne være et job som gartner. Her er der arbejdsopgaver, der på nuværende tidspunkt kræver menneskelig kræfter for at løse. Her kan du blive hyret til at besøge private og virksomheder, der døjer med alger på fliser og lignede. Dette skal fjernes med algefjerner, der kun kan bruges af maskiner, der er speciallavede til formålet. Hvilke maskiner, der bliver brugt i fremtiden, er et mysterium, men det må anses som sandsynligt, at der stadig vil være behov for dygtige mennesker, som kan sikre, at der bliver gjort et godt stykke arbejde.