Udnyt din fagforening

Vi er rigtig gode til at betale for services, som vi slet ikke benytter. En stor procentdel af danskerne er medlem af et fitnesscenter, men ofte er engagementet størst i januar, hvorefter det er støt dalende. Eller hvad med mobilabonnementet, hvor vi ofte betaler ekstra for taletid, sms’er og data, som vi aldrig får brugt. And the list goes on…

Din fagforening, som du troligt betaler kontingent til hver måned, gør du sikkert kun brug af i yderste nødstilfælde. Du tænker måske, at det er det er en god sikkerhed at have, skulle der opstå nogle stridigheder mellem dig og din arbejdsgiver. Men der er faktisk meget andet, du kan bruge din fagforening til – også selvom du er i arbejde.

To forskellige slags fagforeninger

Et gult fagforbund er kendetegnende ved betydeligt lavere priser, end de større og ældre fagforbund, såsom 3F, Dansk Metal eller FOA. Den lavere pris betyder dog også færre medlemsfordele og en mere forskelligartet medlemsskare. Fagforeningens tilbud skal så dække en bred faggruppe, og henvender sig derfor ikke specifikt til det uddannelses-eller jobmæssige niveau, du er på. Vælger du en billig fagforening, kan du spare penge, men kan til gengæld ikke forvente samme service eller tilbud.

Historisk set har fagforeningerne spillet en stor rolle i forhold til at sikre gode forhold for arbejderne, men også i dag spiller de en vigtig rolle, når de forhandler overenskomster indenfor visse fag og brancher, såsom sygeplejerske-og lærerfaget.

Undersøg din fagforenings- og A-kasses tilbud

Sidder du i et fast job, og har du gjort det længe, bruger du måske hverken din fagforening til sparring, juridisk rådgivning, eller kurser. Derfor kan det godt betale sig at revurdere dit medlemskab eller i hvert fald undersøge, hvad du egentlig betaler for, og om du måske kan få mere ud af disse tilbud.

  • Overvejer du at skifte karriere, eller vil du gerne avancere, så tag en snak med en karriererådgiver
  • Vil du efteruddanne dig, så tilbyder fagforeningerne ofte en bred vifte af gratis kurser, der kan opdatere dit CV
  • Mangler du ligesindede at sparre med, så er morgenmøderne for folk i arbejde med fokus på forskellige temaer en god måde at lære andre at kende på.
  • Skal du på barsel, så holder fagforeningerne barselscafeer, hvor man kan få svar på alle sine spørgsmål

Er du jobsøgende, er det godt givet ud at betale for en fagforening, der er specialiseret indenfor din branche/fag. Således har du mulighed for at få:

  • Jobsøgningskurser
  • Sparring på CV/ansøgning
  • Forberedelsessamtaler forud for jobsamtaler
  • Kurser indenfor relevante emner, der kan stille dig bedre i din jobsøgning
  • Mulighed for at få penge til at arrangere et arrangement indenfor noget fagligt relevant
  • Rabatter på alt fra koncerter, litteratur, foredrag og fitnessabonnementer

Hvis du er i tvivl om, hvilke A-kasse og fagforeningsmuligheder, der er, så kan du finde en oversigt her.