Stress? Hiv stikket ud på arbejdet

Mange danskere præges dagligt af stress som følge af en hård og krævende hverdag. Stress kan føre til varig sygdom og skal derfor tages alvorligt helt fra, at de første symptomer viser sig. I denne artikel får du hjælp til at definere graden af din stresssygdom samt et godt råd til, hvordan du kan komme tilbage til hverdagen igen.

Symptomer på stress

Stress er en folkesygdom. Flere og flere danskere rammes af stress, hvilket skyldes danskernes travle hverdag fyldt med krævende gøremål som børnepasning, arbejde og træning.

Er du i tvivl om, hvorvidt du har fået stress? Symptomerne på stress er mange, og det er forskelligt fra person til person, hvilke symptomer der mærkes i forbindelse med stress. Nogle af de fysiske symptomer ved stress er indre uro, hovedpine, hjertebanken, mavesmerter, nedsat potens, vægttab, hyppige infektioner samt forværring af en kronisk sygdom. Dog kan disse symptomer sagtens skyldes andre sygdomme, og det er derfor ligeså nødvendigt at se på de psykiske symptomer, når man skal diagnosticere stress. De psykiske symptomer er ulyst, træthed, irritabilitet, hukommelsesbesvær, koncentrationsbesvær, angst samt nedsat humoristisk sans.

 

Sygemeld dig fra jobbet

Hvis du føler dig stresset i din hverdag, og hvis ovenstående symptomer i højere eller mindre grad passer til din adfærd, skal du omgående søge egen læge. Hvis lægen diagnosticerer dig med stress, kan dette medfølge en sygemelding fra dit job. Længden på sygemeldingen afhænger af stress-graden, og du kan derfor sygemeldes i alt fra 14 dage til flere måneder.

I nogle tilfælde vil lægen udsende en recept på stress-medicin, som kan medvirke til din bedring af sygdommen.

Mange oplever en dårlig samvittighed, når de sygemeldes. De føler, at de svigter jobbet – men også familie og venner. I stedet for at betragte din sygemelding som et svigt, skal du se på den som en restitution, som på sigt vil skabe bedring hos alle parter. Husk at du fortjener denne sygemelding, og at stress er en ligeså alvorlig sygdom som mere fysiske sygdomme. Du skal derfor give dig selv lov til at hive stikket ud og fjerne dig fra alt arbejde.

 

Hold orlov, hvis det er nødvendigt

I nogle tilfælde af stress vil lægen ikke vurdere en længere sygemelding. Men hvis du har stress og føler, at du må hive stikket ud for at blive rask, fortjener du en pause. Derfor kan du med fordel søge om orlov under din sygdomsperiode, så du har mulighed for at restituere og komme dig over stress. Hvis du under orloven eller sygemeldingen kommer i økonomiske vanskelighed, kan du altid tage et kviklån. Du kan gå online og søge på “lån penge” nemt og hurtigt eller klikke her. Her kan du hurtigt udfylde en låneansøgning og få svar på lånet inden for 2 minutter.