Stor mangel på kompetente lærlinge i håndværkerbranchen

En ny undersøgelse, der er foretaget af Dansk Industri viser, at hele 273 af deres medlemsvirksomheder mangler kompetente og motiverede lærlinge. Det er blandt andet håndværket branchen, der viser sig at være i stor mangel på de unge ansøgere.

Flere eksperter mener, at det kan have noget at gøre med, at lærepladserne har for specifikke titler. Dette kan få de unge studerende til at føle sig isoleret i en specifik jobstilling, hvilket afskrækker en del fra at vælge det erhvervsfaglig retning.

Uddannelserne i dag, er meget bredt defineret, og denne tendens har fået de unge til at gå bredde veje, for at kunne søge ind på mange forskellige jobstillinger inden for en bestemt linje. Dette får eksperter fra Dansk Erhverv til at overveje, om man skal lave en ændring på de faglige linjer, der henvender sig til eksempelvis håndværkerbranchen

Mangel kan skyldes uvidenhed

Uddannelsesleder i Grundfos, Jesper Kvistgaard mener, at en af grundene til manglen på lærlinge i erhverv som håndværker eller industritekniker, kan skyldes uvidenhed.

Når han tager ud på skoler og holder foredrag, omkring den erhvervsfaglige retning, sidder eleverne og er fuldstændig uvidende ud omkring området. Denne uvidenhed kan få de unge mennesker, til at vælge en gymnasial uddannelse, hvilket i højere grad er inden for et fagligt område, som de er bekendt med.

Stigefabrikken.dk, der er en af Danmarks førende stigeleverandører udtaler ligeledes, at kompetente lærlinge ikke hænger på træerne, og at en ændring i uddannelsesfokus vil være en god ide, for at imødekomme det stigende problem.

Nogle brancher rammes hårdere end andre

Sidste år blev der foretaget en undersøgelse af Undervisningsministeriet der viste, at der manglede 15.000 praktikpladser fordelt over alle erhverv. Men problemet med de manglende praktikpladser er kun at finde i bestemte erhverv, såsom eksempelvis it, handel og markedsføring.

Selvom der er mangel på praktikpladser inden for de nævnte områder, søger stadig flere studerende ind, og dette vurderes til at skabe endnu mere rift, om de alt for få pladser i fremtiden.

Manglen på lærlinge i håndværkerbranchen kan koste virksomhederne dyrt

Den store mangel på kvalificeret lærlinge og arbejdskraft, kan i sidste ende komme til at koste de danske virksomheder dyrt.

Der forventes at ske en generel mangel på arbejdskraft inden for erhvervsfaglige brancher over de næste 20-30 år, hvilket i sidste ende kan komme til at koste virksomhederne dyrt, inden en lang række brancher.

Flere virksomheder er nemlig nødt til at ansætte dyr faglært arbejdskraft, i stedet for at benytte sig af lærlinge og uddanne dem selv.

Dette har blandt andet fået flere danske virksomheder, til at hente kompetent arbejdskraft ind fra udlandet, indtil Undervisningsministeriet forhåbentlig ændrer noget i reformen, så der sluset flere unge studerende ud i et erhvervsfaglig arbejde.