Hvad skal du huske, når du går fra studie til dagpengeland?

Hvis du sidder i den situation, at du snart er færdig med studiet, har du sikkert gjort dig nogle overvejelser omkring, hvad der kommer til at ske i overgangen, hvad enten du allerede har et job på hånden, eller du skal i gang med jobsøgningen.

Der er mange praktiske ting, du skal have tjek på, såsom dagpenge, kontrakt, bolig, karensperiode og meget mere. Vi har lavet en lille guide, der opsummerer de vigtigste ting, du skal huske på at få ordnet:

Fra studerende til dagpengemodtager

Du har sikkert fået at vide, at det kan betale sig at afsætte tid løbende under de sidste måneder af dit studieliv til at få styr på dit CV og en standard ansøgning. Grunden til, at det er en god idé, er, at du får sat ord på dine kompetencer og skrevet det på en velformuleret måde. På den måde letter du dit kommende arbejde med at skrive ansøgninger, da du allerede har en oversigt over, hvad du kan tilbyde, som du kan klippe og klistre fra til en ny ansøgning. Det gør ansøgningsprocessen nemmere og mindre tidskrævende i dine sidste uger af studiet, hvor du formentlig sidder dybt begravet i eksamener.

Laver du uopfordrede ansøgninger, kan du genbruge den samme og ændre i din motivation til virksomheden, selvfølgelig forudsat, at arbejdsområdet er det samme. Disse er gode at sende ud løbende til virksomheder, du finder relevante, da du aldrig ved, om de står og skal til at lede efter en ny medarbejder.

På dagpenge

Nu er du færdig med eksamen og har stadigvæk ikke fundet arbejde. Det betyder,at du skal melde dig på dagpenge. Er du ikke allerede medlem af en a-kasse, skal du senest to uger efter sidste eksamen melde dig ind, da du ellers skal optjene retten til at komme på dagpenge, hvilket tager et år.

Vælg en a-kasse, som henvender sig til dit arbejdsområder, her har de en større viden om, hvordan forholdene er for din branche og kan derigennem bedre hjælpe dig på vej. Du kan også med fordel melde dig ind i en fagforening, som er målrettet folk i din branche. I en fagforening kan du få hjælp til at gennemgå kontrakter, lønforhandling, få hjælp til jobsøgning og generelt få kompetencegivende kurser indenfor dit fag. Det kan være en hjælp, når man føler, at du sidder meget alene med jobsøgningen.

Hvis du først melder dig ind i en a-kasse, når du er færdig med at studere, kommer du i en måneds karensperiode, og da dagpengene er bagudbetalt, mens SU’en er forudbetalt, vil du komme til at mangle en indtægt i to måneder. Det vil sige, at du enten skal spare op undervejs på dit studie f.eks. af studielån. Du kan også vælge at finde et tidsbegrænset sommerferiejob, som kan dække dine udgifter, eller du kan snakke med banken eller en privat långiver om et lån. Du kan danne dig et overblik over, hvilke lån og betingelser der findes her.

Jobsøgning

Den første dag, du er ledig, skal du melde dig ledig på jobnet. Her skal du oprette CV og din jobplan. Herefter bliver du indkaldt til møde både hos jobcentret og hos din a-kasse indenfor 2 uger. Ofte får du blot besked om, at du selv skal booke tider via en selvbetjeningsløsning på hjemmesiderne.

Herefter skal du ugentligt opdatere din joblog med to jobs, hvoraf mindst det ene skal være en opslået stilling.

Bolig

Bor du på kollegium, skal du indenfor 3 måneder være fraflyttet kollegiet. Du skal derfor sørge for at komme i gang med boligsøgningen i god tid, da der er rift om værelserne/lejlighederne især i de større byer.

Studierabatter ophører

Har du aftaler, som beror på, at du er studerende, skal du huske at ændre din status. Det er vigtigt at huske i forbindelse med eksempelvis rejsekort, hvor du kan få bøder for ikke at opdatere dine medlemsbetingelser.