Sådan skaber du en sund arbejdsplads

Flere og flere danskere kommer i beskæftigelse, hvilket er rigtig positivt. I takt med den stigende mængde arbejdere stiger mængden af stress ramte også, hvilket ofte skyldes et usundt arbejdsmiljø. Et usundt arbejdsmiljø skader den enkelte medarbejders evne til at arbejde effektivt, hvorfor hele virksomheden bliver ramt af det. Dette medfører flere spørgsmål til, hvordan man bedst muligt forebygger dette. Hvem har ansvaret for at skabe et sundt arbejdsmiljø? Hvad er et sundt arbejdsmiljø og hvordan skabes det? Disse spørgsmål vil blive besvaret nedenstående.

 

Hvem har ansvaret?

 

Ved første indskydelse skulle man tro, at det udelukkende er ledelsen, der står til ansvar for at skabe en sund arbejdsplads. Dette er i overvejende grad sandt, da det er ledelsen i en virksomhed, der har autoriteten til at skabe rammerne for arbejdspladsen. Det er dem, der skal bygge et fundament op, der gør, at medarbejderne ikke blive væltet med opgaver og at de ikke befinder sig i kontorer, der er usunde. Derudover er det ledelsens ansvar løbende at tjekke op på, hvordan sine medarbejdere har det. Hvis man som leder ignorerer et dårligt arbejdsmiljø, vil man nemlig blive betragtet som en dårlig en af slagsen.

Når en virksomhed fyldes med medarbejdere efter ledelsen har dannet rammerne for det sunde arbejdsmiljø, er det dog i høj grad også op til disse at sørge for hinanden. Deres relationer betyder en hel del, eftersom de omgås hinanden hver dag. Hvis de bemærker stresssymptomer hos hinanden, bør det altså være dem, der videresender deres kollegaer til et sted som her.

 

Hvordan skabes sunde arbejdsplads?

 

Der er mange måder at gøre dette på og der findes ikke noget rigtigt eller forkert svar. Det handler om at finde ud af, hvad der falder i god jord i netop den virksomhed, som man befinder sig i. Man kan dog dele det op i, hvad ledelsen kan gøre og hvad medarbejderne kan gøre. Dette kan ydermere deles op i, hvordan man skaber en psykisk sund arbejdsplads og hvordan man skaber en der er fysisk sund.

Ledelsen har som sagt mulighed for at skabe rammerne for den sunde arbejdsplads. En måde at gøre dette på kan være ved at skabe en fordeling af arbejdsopgaver, der ikke er alt for overvældende. Derudover vil det være positivt at finde en pæn balance mellem kontrol og selvledelse hos medarbejderne. På denne måde vil de ikke føle, at hele arbejdsbyrden ligger på deres skuldre, men de vil samtidig ikke føle, at de bliver holdt i nakken. Dette er nemmere sagt end gjort, men det handler om at prøve sig frem. Man kan som leder lade sine medarbejdere føle sig trykke ved at tilbyde forskellige medarbejdergoder, som eksempelvis kan findes her: https://www.skift-a-kasse.dk/. Fysisk kan man i ledelsen indrette kontoret på en måde, der fordrer samarbejde.

Medarbejderne kan internt skabe en sund arbejdsplads ved hjælp af deres relationer til hinanden. Ved at de opfører sig pænt og hjælper hinanden, når der er brug for det, kan man skabe et miljø, der er rart at arbejde i. Det at være glad for sine kollegaer og kunne stole på dem betyder en hel del for motivationen og effektiviteten, eftersom man omgås med dem næsten hver dag. Begynder man at kunne tyde symptomer på stress, depression eller lignende kan man som medarbejder som sagt reagere på dette for at skabe en sund arbejdsplads for hinanden.

Forhåbentlig har ovenstående lukket øjnene op for, hvad der er essentielt, når man gerne vil skabe et godt og sundt arbejdsmiljø. Alt i alt er det alle i virksomhedens ansvar, så det er vigtigt, at man går op i at udnytte det, da det har enorme betydninger for en virksomheds generelle effektivitet.